top of page
Een visgraatvloer voor iedereen!

Opeens lijkt het wel of iedereen ‘m in huis heeft liggen: de visgraatvloer. 
Lang verguisd als druk en ouderwets, staat dit motief nu volop in de belangstelling.

Zelf leggen ziet er erg ingewikkeld uit… en is dat ook. Slechts de echt ervaren klusser zou zich hieraan moeten wagen, is onze mening. Kan iedereen die een beetje handig is nog wel laminaat of parket met rechte planken leggen, bij deze vloer komt toch echt vakmanschap om de hoek kijken. Een fout is snel gemaakt en blijft nog jarenlang akelig in het oog springen.


Visgraatvloeren zijn waarschijnlijk de oudste parketvloeren, rond de 15e eeuw in Frankrijk en Italie ontstaan. Bouwmeesters wilden de zigzag-patronen van bepaalde bouwstijlen op de grond laten terugkomen. De grachtenpanden in Amsterdam zijn veelal voorzien van een motief vloer.

Karakter in een modern jasje

Dat we nu zo voor de visgraatvloer vallen, heeft te maken dat door opkomst van PVC vloeren. Zijn de traditionele visgraat parketvloeren best wel prijzig, de PVC visgraat vloeren zijn ten opzichte van een "gewone" PVC vloer niet al te veel duurder. 
Daarbij worden veel woningen gebouwd in jaren 30 stijl met klassieke stijlelementen. De woningen worden voorzien van en suite deuren en je ziet veel staal en glas in woningen in moderne kleurstellingen.


Wie een visgraatvloer wil, heeft de keus uit verschillende breedtematen. Om het ondanks het patroon toch rustig te houden, wordt vaak gekozen voor hout met geen of slechts kleine noesten.
Voor een rustieker effect bestaat hout met grotere noesten en natuurlijke verkleuringen van ringen en nerven.
Qua materiaal kan worden gekozen uit massief hout, half massief, laminaat of zoals gezegd ook pvc. De visgraatvloer kan worden voorzien van band en bies.

Zowel in laminaat als parket en PVC zijn klikversies te krijgen. Voor de durfal eventueel zelf te leggen. Natuurlijk krijg je van ons uitgebreid advies om de vloer te leggen en welke soort vloer voor welke situatie geschikt is.

Maar ons advies: laat de vloer door ons leggen. Hoewel ogenschijnlijk misschien eenvoudig is een visgraatvloer lastig te leggen. En het zou vervelend zijn als je jaren later nog naar die per ongeluk gemaakte maar onherstelbare fout kijkt!

 

PVC visgraat vloeren ● Parket visgraat ● Laminaat visgraat

bottom of page