top of page
vloerverwarming.jpg

VLOERVERWARMING

In bijna alle nieuwbouwwoningen en bij heel veel woningrenovaties wordt de vloer tegenwoordig opgeleverd met vloerverwarming. Vloerverwarming zorgt voor een comfortabele en efficiënte verwarming van uw woning.

Vloerverwarming kan met de meeste vloeren worden gecombineerd. Ook met houten vloeren. Vloerverwarming warmt de ruimte anders op dan de traditionele (radiatoren) verwarming. Vloerverwarming geeft stralingswarmte in plaats van omgevingswarmte en zal sneller aangenaam aanvoelen, ook bij een wat lagere omgevingstemperatuur.

 

Een houten vloer of een laminaatvloer kan prima over een vloerverwarming worden geplaatst. Een houten vloer kan "volledig verlijmd" worden gelegd, dat wil zeggen verlijmd op de betonnen vloer worden aangebracht. Maar een lamelparket vloer kan ook prima zwevend worden gelegd. In dit geval moet wel een goede, vloerverwarmingsgeschikte ondervloer worden aangebracht die de warmte goed verdeeld en niet isoleert.

Hout is in principe een goede isolerende vloer. Dat betekent dat een houten vloer nooit echt koud zal aanvoelen. Het opwarmen van de vloer zal wel wat langer duren. Daarentegen houdt de vloer de warmte ook weer langer vast.

PVC vloeren zijn bij uitstek geschikt om over een vloer met vloerverwarming te worden gelegd. Deze kunnen volledig worden geplakt (na egalisatie van de vloer) maar ook de nieuwe generatie Rigid klik-PVC vloeren geleiden de warmte uitstekend en zijn een prima vloerbedekking in een woning met vloerverwarming.

 

Er zijn op dit moment veel verschillende warmtesystemen in gebruik. Van gasgestookte installaties, warmte terugwin systemen en aardwarmte met ieder zijn specifieke eigenschappen en mogelijkheden.

Belangrijk voor de efficiency van de vloerverwarming is de RC waarde (soms ook RW of R waarde genoemd). Deze is aangegeven in de technische beschrijving van uw verwarmingssysteem. Afhankelijk van uw systeem kunnen wij u adviseren wat de beste legwijze is van uw vloer.

Voorwaarden voor het leggen van een vloer op een vloerverwarming

Bij het leggen van vloeren op een vloerverwarming is het erg belangrijk dat vooraf het opstookprotocol van de vloerverwarming wordt uitgevoerd. Indien dit protocol niet is uitgevoerd kunnen wij de vloer niet leggen en vervalt de garantie op de gelegde vloer! 

Let op de maximale watertemperatuur in het systeem. De watertemperatuur mag vaak niet hoger zijn dan 35-38 graden, de oppervlakte temperatuur van de vloer mag niet hoger zijn dan plm. 27 graden.

Alvorens een vloer gelegd kan worden op een (nieuwe) vloer moet deze voldoende droog zijn. Het vochtpercentage moet voldoen aan bepaalde minimale waardes. Voor wij een vloer gaan leggen komen we altijd langs deze waardes te meten indien noodzakelijk.

Daarnaast is het belangrijk de relatieve luchtvochtigheid in uw woning in de gaten te houden. Zet een hygrometer in uw woonkamer en voorkom toekomstige problemen.

U ziet dat de meeste vloeren met vloerverwarming prima gelegd kunnen worden, mits u de juiste keuze maakt. Bij Vloerplus hebben we de kennis en expertise in huis om u goed te adviseren over de keuze van de vloer en kunnen we u begeleiden om uw basisvloer voor te bereiden op het leggen van uw nieuwe vloer!

bottom of page